ДУХОВНА ПОРАДНЯ



"Не піддаваймося гніву через карантин та зруйновані плани, не варто впадати у відчай через відкладені справи. Якщо дотримаємося всіх заходів безпеки – згодом, з Божою допомогою, зможемо реалізувати заплановане навіть з більшим ентузіазмом та внутрішніми відновленими силами. Нехай цей період буде нагодою для саморозвитку, адже тепер звільнився час для того, що ми, можливо, відкладали «на потім»: час на більшу увагу до молитовного спілкування з Богом, до свого духовного життя, до покаяння, до пізнання Слова Божого, до розмов з рідними, або й до прочитання книг чи вдосконалення знань з іноземної мови", - написав Епіфаній.
"Перед світом та Україною, дійсно, постали великі випробування – у сфері економіки й охорони здоров’я. Та найбільший виклик перед нами – чи залишимося ми людьми, які керуються цінностями добра, гідності, любові. Питання в тому, чи ми піддамося страхові та паніці, чи використаємо ці виклики у час Великого посту, аби стати кращими, духовно вдосконалитися. Доклавши зусиль та виконавши рекомендації компетентних органів, зробімо належне для безпеки ближніх та власно",- додав він.

«Живіть тут і тепер»: 10 «карантинних» порад від владики Венедикта Алексійчука .19 березня 2020


«Христос зцілює хвороби. Чим міцніший наш зв’язок з Богом, тим швидше Він усуває всі хвороби», — у цьому переконаний преосвященний владика Венедикт, єпископ єпархії Святого Миколая УГКЦ у Чикаго (США). Архиєрей ділиться з нами ексклюзивними порадами, котрі неодмінно допоможуть зберегти у серці мир і спокій за непростих обставин, в яких ми є сьогодні.
«Живіть тут і тепер»: 10 «карантинних» порад від владики Венедикта Алексійчука
  1. Все остаточно вийде на добро. Пам’ятаймо, що Ісус Христос любить нас, тому все, що б не відбувалося сьогодні остаточно вийде нам на добро.
  2. Плекайте в собі довіру до Богата не піддавайтеся паніці. Господь є з нами під час цього катаклізму.
  3. Зберігайте мир у серці. Старайтеся, щоб неспокій ззовні не заполонив нас зсередини. Понад усе зберігайте мир у серці.
  4. Чого Бог хоче мене навчити? Не замислюйтеся, чому є така ситуація. Запитайте себе — що Бог цим хоче мені сказати?
  5. Поставте молитву на перше місце. Якщо молитва в цей період буде на першому місці, то все інше стане на свої місця.
  6. Живіть тут і тепер! Минуле — вже історія, а майбутнє — ще містерія. Живіть тут і тепер. Тільки в цій дійсності ми можемо зустрітись з Богом і людиною.
  7. Христос зцілює хвороби. Чим міцніший наш зв’язок з Богом, тим швидше Господь усуває всі хвороби.
  8. Проявляймо довіру. Сьогодні Господь очікує від нас, щоб ми проявляли солідарність та довіру один до одного.
  9. Виявляймо дієву любов. Час випробувань є можливістю проявити дієву любов до ближнього.
  10. Виконуйте вказівки компетентних інституцій. Важливо виконувати розпорядження органів влади та дотримуватися санітарним норм.
За матеріалами Христини Кутнів для релігійного інтернет-ресурсу «Духовна велич Львова»
Пресслужба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ

Проповідь владики Василія Івасюка у Хрестопоклінну неділю

Коронавірус – це хрест і знак часу, а також іспит для суспільства – залишитися людьми. Славою Бога є спасенна людина, а найбільшим добром Церкви є здорова людина духовно і фізично. Український народ зараз проходить випробовування пандемією коронавірусу. Така ситуація зумовлює людей до покаяння, очищення, беззастережної довіри до Бога та віри в живого Воскреслого Ісуса Христа. Пандемія під назвою «коронавірус» спаралізувала майже весь світ. Кожна година може коштувати сотень тисяч людських життів і тому треба на колінах перед Богом просити прощення і покаяння. Спитаєте «За що?» і «Чому?» людство отримало хворобу «коронавірус».
“Всі ми отримали саме ту хворобу, яка була нам потрібна для опам’ятання.
Ми перестали цінувати здоров’я і тому отримали цю хворобу, щоб усвідомити, що здоров’я – це дар Божий і його потрібно шанувати.
Ми перестали цінувати природу, тобто знищуючи її: вирубуючи ліси, забруднюючи води, отруюючи землі і мисливством знищуючи тварин та спалюючи траву, а тому отримали таку хворобу, щоб наше перебування в природі було якнайменшим.
Ми перестали вміти співіснувати в сім’ях і тому ця хвороба закрила нас в наших будинках, щоб знову навчилися жити як сім’я.
Ми перестали поважати людей похилого віку, тому й отримали цю хворобу, щоб згадати, які вони вразливі.
Ми перестали цінувати медичних працівників і фармацевтів, щоб дізнатися, які вони незмінні.
Ми перестали поважати вчителів і тому ця хвороба закрила школи, щоб батьки самі могли спробувати вчити дітей.
Коронавирус, Корона, Карантин, Изоляция, Защита, Вирус
Ми думали що можемо за гроші купити все, бути всюди і зустрітися з ким хочемо і коли захочемо, тому ми отримали цю хворобу, щоб усвідомити, що це не є звичайністю. Нами заволодів гріх Мамони – багатства і грошей, тому вільний час ми проводили в супермаркетах, на базарах у свята і неділю, через що ця хвороба їх закрила, щоб зрозуміти – щастя неможливо купити.
Багато уваги ми приділяли нашому зовнішньому вигляду, пластичним операціям і салонам краси та завжди порівнювали себе з іншими, тому ця хвороба закрила наші обличчя масками.
Люди вважали себе господарями на цій землі, зневажливо до неї відносилися і тому отримали цю хворобу, щоб щось невидиме і мікроскопічне могло приручити нас і дати нам вказівки, як бути смиренними.
Ми занедбали свою віру і тому змілів наш духовний світ.
Ця хвороба в нас багато забирає, але в той же час дає можливість багато чого навчитися і зрозуміти те, що в житті найважливіше. Ми отримали хворобу «зшиту» по наших мірках гріхах. І тому теперішньому суспільству вона справді була дуже потрібна”.
Висновок«Хто не бере свого хреста і не йде слідом за мною, той не достойний мене» (Mт.10:38). Коли люди не бояться Бога, то будуть боятися коронавірусу. Станьмо під хрестом і своєю молитвою, допоможімо владі стримати захворюваність і смертність.
Якщо Бог зумів закрити пащі левам Даниїла, розвести Червоне море для Мойсея, зупинити сонце для Ісуса Навина, відчинити в’язницю для Петра, дати дитину безплідній Сарі та воскресити померлого Лазаря. Він здійснить чудо і для тебе! Просто повір…
Религия, Вера, Крест, Света, Стороны, Доверие, Бог

Немає коментарів:

Дописати коментар